top of page
IPP_2023_Leaving_Gracefully-8657.jpg

Over ons

Annelies, Nico, en Caroline hebben het Engelstalige Leaving Gracefully pakket naar het Nederlands vertaald en aangepast aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Beverley Bulmer is de oprichtster van Leaving Gracefully en woont in Engeland.

LeavingGracefully_feathergoldreverse.png

NICO

Na een presentatie van Beverley over het Leaving Gracefully pakket ben ik geïnspireerd geraakt om het pakket naar het Nederlands te vertalen en voor Nederland beschikbaar te maken. Pas na de vertaling en door het werkboek zelf in te vullen besefte ik de diepte die dit werkboek in zich draagt. Het heeft mij een dieper verantwoordelijkheidsgevoel gegeven voor hoe ik nu leef en wat ik daarmee nalaat aan mijn nabestaanden aan het eind

van mijn leven.

ANNELIES

Leven en dood hebben mij altijd al geïntrigeerd, hoe leven mensen, wat beweegt ze en hoe sterven mensen, hoe laten zij het leven achter. De presentatie over Leaving Gracefully in Engeland maakte iets in mij wakker. Het doet ertoe hoe wij ons leven leven tot onze laatste ademhaling. Wat laten we achter en hoe regelen we onze laatste levensfase, wat vinden we belangrijk en hoe weten onze naasten wat we willen.

 Leaving Gracefully geeft duidelijkheid en ruimt op, letterlijk en figuurlijk voor jezelf en

voor je naasten.

CAROLINE

We gaan allemaal dood, ook al lijkt dat nog ver weg. Dat gegeven deed me stil staan toen ik hoorde van Beverley en haar Leaving Gracefully project. Ik bladerde het Engelse werkboek door en het deed meteen een appèl op mij: ik ben verantwoordelijkheid voor de manier waarop ik hier weg ga. Hoe ‘opgeruimd’ en georganiseerd ben ik als ik er niet meer ben? Want iemand zal dat anders op zich moeten nemen. Ik voelde meteen behoefte om dit document naar het Nederlands te vertalen. En zo geschiedde samen met Nico en Annelies.

Onze visie over dood
en doodgaan

Wat gebeurt er feitelijk en wat zien we - we leven en we gaan dood. Dit is een cyclus, net als in de natuur. Binnen deze cyclus van leven en dood vindt van alles plaats. Maar wat vast staat: op een dag overlijden we.

 

In alle fases van ons leven plannen we allerlei dingen en we spreken er openlijk over met elkaar. Denk aan de geboorte van een kind, een huwelijk, een opleiding, een nieuw huis of werk. Hier bereiden we ons op voor. In hoeverre zijn we ook voorbereid op onze dood?

 

Als leven en dood een cyclus is en de dood een afronding dan kunnen we ons afvragen: wat is de kwaliteit waarin we geleefd hebben en waarmee we dit leven achterlaten?

 

Als jij jouw leven zou moeten opruimen na je dood, bijvoorbeeld vandaag en jij bent jouw testamentair executeur, wat ligt er dan letterlijk en figuurlijk voor je? Waar word je je bewust van en wat vraagt jouw aandacht?

 

Dit is in onze ogen een eerste stap met Leaving Gracefully.  

 

Bewustwording van hoe je omgaat met leven en dood en hier het gesprek over aangaan – jij met jezelf en met je naasten – geeft de ruimte om het einde van je leven normaal te maken, dat wat het vanaf het begin al was.

Beverley-Bulmer.jpg

Over Beverley

Leaving Gracefully is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en opgericht door Beverley Bulmer. Zij is een celebrant en begeleidt uitvaartdiensten. In gesprekken met nabestaanden kwam zij erachter dat er vaak niet of nauwelijks iets geregeld was voor na het overlijden. Dit gaf in haar ogen onnodige complicaties. Het inspireerde haar in 2017 tot het opstellen van een werkboek waar alle relevante onderwerpen samengebundeld zijn. Het werkboek is voor iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn of haar levenseinde.

 ‘Taking responsibility for organising your end of life wishes’. ​~ BB

Beverley heeft een uitgebreide website waar je meer over Leaving Gracefully, haarzelf en haar werk kunt lezen.

www.leavinggracefully.co.uk

Interview

Een interview met Beverley door Gayle Cue van Fiery Services

Het volgende interview is een open en informeel gesprek over het doel en de inspiratie achter Leaving Gracefully.

bottom of page